OSLO, NORWAY, 04 DECEMBER 2017
Pandion Energy AS (Pandion Energy) has entered into an agreement with Aker BP ASA (Aker BP) to acquire a 10 percent interest in the Valhall area, including licences PL006B, PL033 and PL033B.

Since production commencement in 1982, the Valhall field continues to be one of the largest oil fields in the southern Norwegian North Sea. Together with Hod field over one billion barrels of oil equivalent has been produced, more than three times the initial expected volume. Following commissioning of a new combined production and hotel platform in 2013, the field is currently producing ca. 37.5 kboepd* and is expected to continue to produce for several decades. Aker BP, the operator of Valhall field, has stated an ambition to produce at least an additional 500 million barrels of oil equivalent.

Jan Christian Ellefsen, Pandion Energy’s CEO, commented:
“We are pleased and proud to be chosen by Aker BP to partner on such a high quality asset. By acquiring a 10 percent interest in Valhall, Pandion Energy gains exposure to a material production base with significant value-creation potential through near-term growth projects and substantial resource upside from field redevelopment, appraisal and exploration opportunities.”

This is an important milestone in the growth of Pandion Energy, which was established in November last year. The company also holds a 20 percent interest in the Cara development project, one of the largest discoveries on the Norwegian Continental Shelf in 2016, where ENGIE E&P is the operator.

The transaction is subject to customary conditions for completion, including approval by the Norwegian Ministry of Petroleum and Energy.

For more information on Valhall, please see: https://www.akerbp.com/en/our-assets/production/valhall/

Pandion Energy blir partner med Aker BP på Valhall

OSLO, 04. DESEMBER 2017

Pandion Energy AS (Pandion Energy) har inngått en avtale med Aker BP ASA (Aker BP) om kjøp av en 10 prosent eierandel i Valhall-området, inkludert PL006B, PL033 og PL033B.

Siden oppstart av produksjonen i 1982, regnes Valhall fortsatt som et av de største norske oljefeltene i den sørlige del av Nordsjøen. Sammen med Hod feltet er det produsert mer enn én milliard fat oljeekvivalenter, som er mer enn tre ganger så mye som forventet da feltet ble åpnet. Etter at det i 2013 ble installert en ny produksjon- og hotelplattform på feltet, produserer feltet ca 37 500 fat oljeekvivalenter per dag* og er det forventet at feltet vil produsere i flere tiår til. Aker BP, operatøren på Valhall, har ambisjoner om å produsere ytterligere 500 millioner fat.

“Vi er glade og stolte av å bli valgt av Aker BP som partner på et felt av en slik kvalitet. Gjennom kjøpet av 10 prosent av Valhall tilegner vi oss et vesentlig produksjonsvolum og betydelig vekstpotensial både i nærliggende utviklingsprosjekter på feltet og mer langsiktige videreutviklingsplaner, nye funn og optimalisering. Dette er utfordringer som passer godt for Pandions team og vi gleder oss alle til kunne jobbe sammen og dele erfaringer med Aker BPs dyktige folk i årene fremover”, sier administrerende direktør, Jan Christian Ellefsen, i en kommentar.

Han påpeker at dette er en ny viktig milepæl for veksten av Pandion Energy, som ble stiftet i november i fjor. Selskapet har fra før en 20 prosent eierandel i utbyggingsprosjektet Cara, et av de største funnene på norsk sokkel i 2016, hvor ENGIE E&P er operatør.

Gjennomføringen av transaksjonen forutsetter godkjenning av norske myndigheter og andre ordinære betingelser. For mer informasjon om Valhall se: https://www.akerbp.com/produksjon/valhall/

___

*Average gross production rate for first 9 months in 2017 / Gjennomsnittlig brutto produksjonsrate for de første 9 månedene i 2017